Att tvätta soffan på rätt sätt: fläckar , noppor och färglösa (blekta) klädsel.

July 16, 2018

Uncategorized

Comments Off on Att tvätta soffan på rätt sätt: fläckar , noppor och färglösa (blekta) klädsel.


Mjuka möbler kostar inte lite och självklart vill man att de förblir snygga och prydliga så  länge det bara går. Men sanningen är att soffor och fötöljer, särskilit de som står i vardagsrummet och används dagligen, blir smutsiga alltför snabbt, får fettfläckar och noppor, slits och blir håriga från husdjuren. Det går några år och man kollar ledsamt på det som en gång va ens favoritsoffa. Vad gör man?

 

Avtagbar klädsel kan tvättas.

 

Oftast görs textil fötöljer och soffor med avtagbara klädsel. Man kan ta av dem och tvätta i maskin tillsammans med dekorations överdrag från soffkuddar. Men va försiktig, det är inte bra att tvätta klädseln för ofta då den hursomhelst blir deformerad och tappar färg. Kolla upp skötselråden innan du tvättar så att möbeltyget inte krymper eller rynkar och välj helst delikattvätt . Om kuddar har blivit oformade med tiden så kan man återskapa volumen genom att sätta in ytterligare skumgummi eller rulla in de i nonwoven.

 

 

Soffytan kan dammsugas.

 

Ta bort alla kuddar och damsug hela soffytan med ett runt munstycke med långa bortstrån.

 

  • Du kommer behöva:
  • Matsoda
  • Sil
  • Eterisk olja (om man vill)

 

Häll försiktigt matsodan över hela soffytan. Det görs  lättare med hjälp av en sil. För god lukt kan man blanda i några droppar eterisk olja i matsodan , med t ex lavendelaromat. Låt stå i ett par timmar. Under tiden ska inte tyget blötas ner eller torkas med en trasa! Sedan dammsuger du noggrant hela soffytan.

 

Fettfläckarna kan suddas.

 

Blanda en tesked sprit och två teskedar citronjuice med ett halvt liter vatten. Blöt ner en tvättsvamp i blandingen och torka fettfläcken.

 

Vinfläckarna kan rengöras.

För att ta bort en vinfläck ska du blanda väteperoxid med flytande tvål , 1:2. Torka fläcket från kanterna in till mitten och vänta några minuter. Sedan torkar du medlet med en halvblöt trasa. Var försiktig med att inte blöta ner tyget att för mycket, onödig vätska kan sinka in i soffan och man får en större vattenfläckar.

 

Man också ta bort vinfläckarna med vanlig vodka/sprit. Vänta så tills spriten har absorberats och sedan torkar du försiktigt fläcket med en halvblöt trasa.

 

Nopparna tas bort med en nål

 

De som har katter hemma känner säkert till det här problemet mycket väl. Soffor, stolar och föröljer blir fyllda med åtstramningar och noppar.

 

Sämsta lösningen är att försöka klippa bort nopparna. Der är mycket bättre att använda av en vanlig nål och dra ut noppen inigrån.